Efficiëntie van de moestuin van De Dyck

Opdrachtgever: 

Janneke van Impelen is in de controle van moestuinteeltplan bij De Dyck. Restaurant De Dyck is een zelfvoorzienende restaurant bij de boerderij aan de Woudsedij-Zuid.  

 

Email: 

jvimpelen@outlook.com 

Site: 

https://dedyck.nl 

Groepje

Dit project heb ik gedaan in samenwerking met Lucas Ferweda, Storm Bosten en Remmel Begeer.

Het probleem

Het probleem van de moestuin van restaurant De Dyck zit voornamelijk in de efficiëntie. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen irrigatiesysteem, ze doen het handmatig, of dan ook geen innovatieve dingen die in principe zouden kunnen geïmplementeerd worden.

De opdracht

Dus onze opdracht is de efficiëntie van de moestuin te verhogen, maar dan ook binnen bepaalde financiële grenzen te blijven. Het omvat dan efficiëntie in het planten, in de gebruikte waterbronnen en ruimte.

Eisen

  • het eindproduct moet ook daadwerkelijk op hun moestuin toegepast worden. 
  • de kosten van het eindproduct moeten realistisch blijven. Zodat het toepasbaar blijft voor De Dyck. 
  • er moet rekening gehouden worden met de omgeving van de moestuin. Zowel rondom als er zijn verschillende bodemsoorten onder de moestuin bevinden.  
  • de gewassen moeten zo efficiënt mogelijk worden verbouwd. Dit door het gemakkelijk te maken om de gewassen te oogsten en de gewassen zo snel mogelijk te laten volgroeien. 
  • het seizoen waarin gewassen worden geplant tot aan geoogst moet worden verlengd. 
  • ongedierte op een natuurlijke manier bestrijden, dit omdat De Dyck zijn moestuin niet bestrijdt met ongediertebestrijders. 
  • het toegankelijk houden voor de zelfoogsters. 
  • ervoor zorgen dat de extreem droge en natte periode weinig invloed zal hebben op de oogst en de bewerkbaarheid van de moestuin of door in te spelen op deze periodes.  
  • rekening ermee houden dat in de moestuin de kassen niet kunnen worden verplaatst.  
  • het moet mogelijk zijn om na een oogst gewaswisseling plaats te laten vinden.  
  • er moet een mogelijkheid zijn om de arbeidsintensiteit te verminderen. Dit zodat er minder energie in het onderhoud van de moestuin kan worden gestoken.

Het seizoen verlengen

Het seizoen verlengen is een vrijwel moeilijk proces, als er geen nieuwe kassen geplaatst kunnen worden. Maar toch konden we iets bedenken. Dat zijn dus biowall en specifiek materiaal, noppenfolie, om in de kassen toe te passen.

Tweede ding om het seizoen te verlengen is biowal. Biowal is de rijen van bomen om de moestuin. Op zo’n manier kunnen ze tegelijkertijd en tegen de koude wind de moestuin beschermen en bijvoorbeeld extra vruchten bouwen, die ze vervolgens tot hun assortiment kunnen toevoegen. 

Alternatieve waterbron

Tegenwoordig pompen ze het grootste deel van het benodigde water uit de put op het terrein. En wij hebben bedacht om met de pomp op de foto hieronder water uit de rivier te halen. Uit onze berekeningen blijkt het een ⅕ van de benodigde water gemakkelijk kunnen zijn. En voor deze hoeveelheid heb je dan ook geen vergunning nodig. Op zo’n manier worden er kosten bespaard en het water hoeft niet meer handmatig gehaald worden. 

Daarnaast kan met behulp van deze waterpomp de druk in het irrigatiesysteem verhoogd worden, wat een voordelig effect op de bewatering van de moestuin heeft. 

Ongedierte milieubewust bestrijden 

Het bestrijden van ongedierte is mogelijk ook op een natuurlijke manier. En uit ons onderzoek blijkt dat het planten van Afrikaantjes en lavendelplanten een gunstig effect heeft in dit opzicht. 

Efficiëntie van de moestuin 

Om de efficiëntie innovatief te kunnen verhogen hebben we het idee over vertical planting en irrigatiesysteem door de hele moestuin uitgewerkt. 

Vertical Planting houdt in planken die boven elkaar worden geplaatst binnen de kassen en torens buiten. Op zo’n manier wordt er ruimte bespaard, en bij torens dan ook water. 

 

Verder hebben wij nog een irrigatiesysteem voorgesteld, want tot nu toe irrigeren ze de moestuin handmatig, wat vanuit het financieel perspectief niet helemaal efficiënt is. 

Beta-wereld

Voeding & Natuur